Take My Heart
Vanilla Cupcake
January 26, 2016 • 5:23 PM • 0 comments

Assalamualaikum.

Balik dari palam haritu besok nya aku terus ajak mami pergi beli barang barang buat cupcake sebab terpengaruh dengan @ivenoven buat bunga bunga guna buttercream. Maka aku pun tengok lah 100 video tutorial buat flower buttercream lepastuuuuu yeayyy jadik la sikit....

Aku memang suka buat cupcake sebab dia kecik comel sangat and boleh practice buat macam macam decoration atas tu hm i love cutie things! So, banyak banyak resipi cupcakes yang aku try takde satu pun yang betul betul sedap hukhukk. Bukan senang nak carik BUTTTT haritu masa nak buat cupcake ni aku google la resipi. Biasa lah amatur. Belum power lagi nak create resipi sendiri. Aku pun terjumpa la satu resipi yang simple ni. Disebabkan simple sangat (tak rajin), aku pun try lah. SEDAP GEBU LEMBUT CAIR KAT MULUT all in one! Macam mana lah tak telan sampai 5 2 bijik?? Rosak diet sistur satu hari TT______TT cuma gula tu aku ikut sukatan betul betul so macam agak manis. Korang try la kurangkan sikit..


Baru nak start gebu gebu gituuu



VANILLA CUPCAKE 
😜😜
Ingredients:
• 2 1/2 cup flour
• 2 1/2 tsp baking powder
• 1/2 tsp salt
• 1 3/4 cup castor sugar (kurangkan pun takpe sebab manis lebih pulak)
• 170gm butter
• 3 tsp vanilla essence
• 1 1/4 cup milk
• 3 nos eggs

How to make it?
1. Panaskan oven dulu 170°c. Pastu ayak bahan2 kering tu (tepung, baking powder, garam) pastu bior kat tepi dulu.
2. Beat butter & gula. Make sure butter tu room temperature supaya senang korang nak beat nanti ♡ beat sampai fluffy gituuu.
3. Masukkan telur satu satu (sambil beat tu la) pastu masuk vanilla tu.
4. Bila dah sebati baru masuk dry ingredients yg dah siap ayak tadi sikit2 bergilir dengan susu.
5. Masuk dalam oven bakor 170°c 18-20minit.
6. Siaaappppppppp boleh makan teruih!

Aku suka part taruk mixture dalam cup dia sebab best! hikkkk


Tadaaaaaa! first time buat rose petal buttercream lepas tengok tutorial beratus kali. Boooooleh laaa


Gambar gambar kat bawah ni semua hasil yang aku buat cumaaaa... hmm tak puas hati sebab belum lawa lagi. Takpe practice lama lama kang boleh la jadi lawaaaa kalah @ivenoven nanti. Ada chocolate cupcake, ada orange cupcake... Maybe boleh buat bisnes? Teheeeee doakan!


Kena improve lagiiiiii


Orange cupcake. Topping tu guna creamcheese campur limau. Sedap!


Buat tahun lepas atas permintaan mak buyung yang beria sangat mengidam cake aku. kihkih


One of my friend ordered this last year untuk birthday anak dia. heeeee semua suka kata nya sebab comel sangat mickey tuu


Balik rumah jarang sekali sebab sibuk so masa nak ngecek kek pun kurang nak practice decoration pun payah. Nak nak den ni bukan nya tangan jelly. Tangan kayu T___T So, korang try lah resipi vanilla cupcake ni serious lahhhhh sedap tak tipu.

Goodluck!








|
It's Me


Nama diberi Sarah Nabilah. 22tahun bila dah 21 Dec. Bachelor of Science (Hons.) Hotel Management. Pink adalah feveret color Feel free to read, comment and follow. Thanks for your visit ;*



Awesome People
Inche Ijai | Fatin Liyana | Fatyn Bella | Fatin Suhana | Anis Syafira | Zack Zukhairi | Pyka Rahmat | Maria Elena

Qoute ♥

Gossip