Take My Heart
Tarbiah sentap.
January 7, 2016 • 11:46 AM • 0 comments

Assalamualaikum.


Wake up call atau orang melayu panggil ‘piece of advise’ ni sesuatu yang warns someone to change something the way that they behave. Erti kata lain orang tu tolong ketuk kan kepala kau bagi kau sedar dari apa yang buat kau leka, lalai, lagho, tak reti bersyukur dan sebagainya selama iney.

Semalam la ni aku kena. Hmm biasa lah ‘bakal’ ni garang banyak sikit. Tapi garang dia tu semua banyak bagi nasihat yang berguna kepada aku yang kurang berguna berguna juga. Alaa macam tarbiah sentap tu. Aku baca satu muka surat je tarbiah sentap tu pastu tak baca dah. Pedas.


Aku pun satu.... Selama lama dalam ujian Allah ni, aku lupa nak kira banyak mana nikmat yang dia dah bagi, betapa banyak hal yang Dia dah permudahkan, Bermacam macam benda dah Dia tolong. Dia takkan nye bagi ujian yang hamba dia tak mampu nak hadap. Sepanjang 4 5 bulan tekanan ni, up down left right ni senang kata takde hari yang aku ni positif. Susah nye dugaan susahnya hidup susahnya nk buat itu ini. Padahal disebalik susah tu lupa yang Allah tu ada, pastu Dia hantar lagi satu satu nye manusia yang tak pernah penat langsung nak bagi semangat sampai lah malam tadi.. dia give up kot? Disembur semburnya kita yang comel ni hukss..





Aku kan jenis tak berapa nk ingat gitew so banyak benda aku lupa. Lupa nk bersyukur, lupa nak positif, lupa yang aku ada kelebihan dekat benda lain selain tak berapa reti nak belajar ni. lupa yang still ada lagi orang orang baik keliling aku. Sebab kan benda benda gini, ada lah orang tu yang tolong ingatkan dengan cara tarbiah sentap tu huhu

Dalam pada memberontak taknak study, usaha carik alternatif lain nak bagi sedap sikit duduk belajor kat sini, 2bulan buat bisnes wondercheese untung dah rm1000+ pun. Usaha lagi nak carik kerja lepas habis final, alhamdulillah dapat terus offer lepas interview. Dalam pada sesak sesak tak cukup duit, tak pernah sehari kering duit dalam dompet. Ada jugak sikit walaupun tak cukup, didatangkan lagi orang yang sudi tolong, datang rezeki org beli wondercheese banyak banyak. Boleh tak nampak semua tu. Hmmm



Takpe lah, insyaAllah lepas ni berubah jadi a better person yang sentiasa bersyukur dengan apa yang Allah bagi. Dah banyak nikmat Allah bagi lepas Dia bagi ujian. Aku je jadi orang tak pernah bersyukur.. Lepas ni buat solat taubat bebanyak. Dosa pun.... hm takyah kira lah. Dosa paling besor dibuat pun tak reti nak mintak ampun mintak taubat *nangis*


Mekasih lah awak tu tolong ketuk kan kepala (jangan risau orang tak baca entry ni). Kalau tak garang tah sampai bila nak sedor. Harapnya ni sedar sampai bila bila lah. Kalau hanyut balik, ketuk lagi kepala sampai sudah hikss. Dah, nak study finance ni besok ada paper pulak. Tak sabar nak mengajar balik. New environment, new kids, new experience. Semoga Allah permudahkan...





|
It's Me


Nama diberi Sarah Nabilah. 22tahun bila dah 21 Dec. Bachelor of Science (Hons.) Hotel Management. Pink adalah feveret color Feel free to read, comment and follow. Thanks for your visit ;*



Awesome People
Inche Ijai | Fatin Liyana | Fatyn Bella | Fatin Suhana | Anis Syafira | Zack Zukhairi | Pyka Rahmat | Maria Elena

Qoute ♥

Gossip