Take My Heart
Tips untuk hamster lover.
April 29, 2012 • 12:37 AM • 3 comments

Assalamualaikum.


Untuk semalam dan hari ni semangat dah jauh melayang. Taktau bila nak datang balik. Redha.

Cheer up Sarah!  Hmm, since I'm in love with Crystal, nak share jugak lah tips-tips nak jaga hamster supaya hamster korang tu sentiasa sayang kat korang :)



1. Buying a hamster.
Make sure hamster awak itu jangan terlalu muda atau terlalu tua yee. At least dalam 3 weeks macam tu okay lah :)
Jangan sekali-kali beli hamster bila tauke tu jual dalam harga yang sangat murah. Mungkin hamster tu ada sakit atau cedera.
Mata hamster harus clear plus bulu hamster tak basah. Kalau tk clear and basah means hamster tu sakit.

2. Feeding a hamster
 Their natural foods include grains, seeds, vegetables, and insects, and they will like corn, oats, or wheat mixed tapi kalau hamster saya, suka nau makan kuaci :>
Jangan bagi hamster makan coklat atau something yang sweet!
Buang makanan yang dah tak fresh okayy :)






3. Manusia ada perasaan. Begitu juga haiwan.
Maybe it may sounds carzy but it is a true fact. Sentiasa bersembang dengan hamster awak2 tu supaya dia tak rasa sunyi. Maklum lah, sensorang je dalam cage tu.
Avoid cakap something yang mungkin menyebabkan hamster terasa. Serious. Saya pernah cakap nk jual hamster kt orang lain, 2 hari lepas tu tacink taknak makan then it died :'(
Make sure beli kan toys untuk hamster kesayangan korang tuu. Kalau mampu, beli kan lah toys yang advance sikit kalau agak2 dah bosan dengan roda pusing tu :)


4. When hamsters get pregnant.
Important! Pisah kan si jantan dengan si betina sebab bila si betina dah beranak, si jantan lebih cenderung untuk makan anak nya sendiri berbanding makan kuaci. Beware.
Jangan sentuh anak hamster yang baru lahir. Bau manusia pada badan si anak akan menyebabkan si betina tu makan anak dia. Sadis kan? Hehe.






p/s; Doa kan semangat saya cepat pulih sebab saya terlampau down sekarang nie .......






|
It's Me


Nama diberi Sarah Nabilah. 22tahun bila dah 21 Dec. Bachelor of Science (Hons.) Hotel Management. Pink adalah feveret color Feel free to read, comment and follow. Thanks for your visit ;*



Awesome People
Inche Ijai | Fatin Liyana | Fatyn Bella | Fatin Suhana | Anis Syafira | Zack Zukhairi | Pyka Rahmat | Maria Elena

Qoute ♥

Gossip